Translations 2

English (en-US)

Finnish (fi-FI)

Jukka Ensio Sipilä (12. toukokuuta 1936 Kivijärvi – 7. elokuuta 2004 Helsinki) oli suomalainen teatteri- ja televisio-ohjaaja sekä näyttelijä.

Sipilä opiskeli Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa, Yhteiskunnallisen korkeakoulun draamastudiossa ja valmistui Suomen Teatterikoulun ohjaajalinjalta 1965. Opiskeluaikoina hän oli mukana Ylioppilasteatterissa 1958–1960 sekä ohjaajana Tesvisiossa 1960–1964. Valmistuttuaan hän aloitti televisio-ohjaajana Yle TV2:ssa mutta siirtyi jo 1968 TV1:n Televisioteatteriin. Hänen ohjauksistaan muistetaan erityisesti Aliisa (1970), joka on aikalaiskuvaus Helsingistä ja vanhan naisen köyhyydestä. Nimiroolin esitti sairauden jo runtelema Siiri Angerkoski viimeisenä elokuvatyönään. Mittavin ponnistus ohjaajana oli kuitenkin Eino Säisän samannimiseen romaanisarjaan perustuva televisiosarja Kukkivat roudan maat (1981). Ohjauksistaan Sipilä sai kaikkiaan kolme elokuvataiteen valtionpalkintoa. Vuonna 1996 Sipilälle myönnettiin Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliiton kultainen kunniamerkki ja vuonna 1999 valtion journalistipalkinto.

Näyttelijänä Sipilä esiintyi enimmäkseen humoristisissa sivuosissa. Hänellä oli useita rooleja Mikko Niskasen ja Jörn Donnerin elokuvissa sekä Risto Jarvan uran päättäneissä kolmessa komediassa. Sipilän harvoja pääosia on Kiljusen herrasväen isä Matti Kuorttin ohjaamissa elokuvissa Kiljusen herrasväki (1981) ja Kiljusen herrasväen uudet seikkailut (1990). Hukkaputki-satiirisarjan sketseissä Sipilän esittämiä hahmoja katsoi parhaimmillaan yli kolme miljoonaa katsojaa.

Sipilä vieraili ohjaajana myös radioteatterissa ja näyttämöillä. Taiteellisen uransa lisäksi Sipilä myös opetti muun muassa Teatterikorkeakoulussa

You need to be logged in to continue. Click here to login or here to sign up.

Can't find a movie or TV show? Login to create it.

Global

s focus the search bar
p open profile menu
esc close an open window
? open keyboard shortcut window

On media pages

b go back (or to parent when applicable)
e go to edit page

On TV season pages

(right arrow) go to next season
(left arrow) go to previous season

On TV episode pages

(right arrow) go to next episode
(left arrow) go to previous episode

On all image pages

a open add image window

On all edit pages

t open translation selector
ctrl+ s submit form

On discussion pages

n create new discussion
w toggle watching status
p toggle public/private
c toggle close/open
a open activity
r reply to discussion
l go to last reply
ctrl+ enter submit your message
(right arrow) next page
(left arrow) previous page

Want to rate or add this item to a list?

Login